1
دکتری، محقق جغرافیا و سنجش از دور، دانشگاه امام حسین، تهران، ایران.
2
دانشیار، گروه جغرافیای سیاسی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران.
چکیده
مکتب تشیع مشوق و مروج حرکتهایی بوده است که در مقابل ظلم و ستم ایستادهاند و این اندیشه سیاسی باعث شکلگیری جنبشهای سیاسی و اجتماعی در طول تاریخ شده است. از نظر تاریخی نقطه عطف انقلابی شدن تشیع و شکلگیری جنبشهای اعتراضی شیعه، واقعه عاشورا در سال 61 هجری است و سرزمین کربلا به عنوان ارض مقدس شیعیان همواره در همه زمانها و مکانها بارِ ایدئولوژیک برگرفته از واقعه عاشورا را به جوامع شیعی منتشر نموده است. از این رو شکلگیری جنبشهای شیعی را میتوان به خوبی پس از واقعه کربلا مشاهده نمود و بر اساس تاثیراتی که کربلا بر شکلگیری و تداوم آنها داشته است مورد بررسی قرار داد. این مقاله که به شیوه توصیفی ـ تحلیلی و بر اساس مطالعات کتابخانهای و اسنادی گردآوری شده، کوشیده است تا نقش کربلا را در شکلگیری و استمرار جنبشهای شیعی بویژه انقلاب اسلامی ایران بررسی نماید. بر اساس یافته های این تحقیق میتوان گفت که این اثرگذاری در دوره های مختلف به یک صورت نبوده و در هر دوره بر حسب اقتضائات زمانی و مکانی و همچنین میزان آمادگی جامعه شیعیان، به صورتهای مختلفی خودنمایی کرده است. بر این اساس میتوان جنبشهای شیعی را در قالبهای کلی: قیامهای انتقام و خونخواهی امام حسین(ع)، قیامهای زیدیه، نهضتهای منتج به تشکیل حکومت، و جنبشهای شیعی معاصر دسته بندی نمود.
ملا حسینی اردکانی, رضا, & متقی, افشین. (1398). تبیین نقش آیکونوگرافیک کربلا در شکلگیری و استمرار جنبشهای شیعی و انقلاب اسلامی. Contemporary Researches on Islamic Revolution, 2(3), 75-102.
MLA
رضا ملا حسینی اردکانی; افشین متقی. "تبیین نقش آیکونوگرافیک کربلا در شکلگیری و استمرار جنبشهای شیعی و انقلاب اسلامی", Contemporary Researches on Islamic Revolution, 2, 3, 1398, 75-102.
HARVARD
ملا حسینی اردکانی, رضا, متقی, افشین. (1398). 'تبیین نقش آیکونوگرافیک کربلا در شکلگیری و استمرار جنبشهای شیعی و انقلاب اسلامی', Contemporary Researches on Islamic Revolution, 2(3), pp. 75-102.
VANCOUVER
ملا حسینی اردکانی, رضا, متقی, افشین. تبیین نقش آیکونوگرافیک کربلا در شکلگیری و استمرار جنبشهای شیعی و انقلاب اسلامی. Contemporary Researches on Islamic Revolution, 1398; 2(3): 75-102.